Informatie over Maastricht

Leuke informatie over de stad Maastricht, de bezienswaardigheden, musea, winkels, restaurants en het uitgaan in Maastricht.

Als u werd gevraagd om een aantal dingen op te noemen die van de stad Maastricht een gebalanceerd geheel maken, zou u dan het Bourgondische leven of het Vrijthof noemen? Het is allebei goed hoor, maar Maastricht is meer dan dat. U kunt zoveel doen in deze stad, zoals een van de museums bezoeken of lekker uit eten gaan. Als u op zoek bent naar een stad die u cultuur, uitgaansgelegenheden, ontspanning en heerlijk eten en drinken biedt, dan is Maastricht een bezoek waard.

Oudste stad van Nederland is Maastricht

Bezienswaardigheden in Maastricht

Houdt u van cultuur en bent u benieuwd naar Maastricht? Dan zal deze stad u zeker niet teleurstellen! Veel bezienswaardigheden zoals gotische kerken en historische pleinen zijn rond het centrum van Maastricht gevestigd, waardoor u deze plekken makkelijk kunt bereiken zonder het openbaar vervoer te moeten gebruiken.

De Sint Pietersberg

De meeste mensen kennen de Sint Pietersberg wel, mede dankzij de mergelgrotten die open zijn voor publiek. Als u naar de Sint Pietersberg wilt, dan wordt u naar de berg gevaren door de boot van rederij Stiphout. Dit is een korte vaartocht waarbij u langs het Bonnefantenmuseum en het Gouvernement vaart. Als u aan wal bent, dan kunt u een wandeling maken op de Sint Pietersberg of u door een gids de grotten in laten leiden.

Basiliek van Sint Servaas

De bouw van deze Romaanse kerk is begonnen in 1039, maar het is in de loop van de eeuwen verfraaid en uitgebreid. De kerk herbergt allerlei schatten, zoals edelsmeedkunst, borstbeelden, exotische zijden stoffen en andere zeldzame materialen die u kunt bewonderen. De Basiliek van Sint Servaas is gevestigd aan het Vrijthof, boven het graf van de eerste Nederlandse bisschop Sint Servaas.

Sint Janskerk

Deze kerk stamt uit de 13e eeuw en is bijzonder vanwege haar bijzondere preekstoel, grafzerken en mooie muurschilderingen. Pronkstuk is natuurlijk het Binvignatorgel uit 1780, dat soms nog op een zaterdag wordt gebruikt om een orgelconcert te geven. Vanaf Paaszaterdag tot eind oktober kunt u de 70 meter hoge toren beklimmen en genieten van het supermooie uitzicht.

Musea in Maastricht

Het Bonnefantenmuseum is misschien het bekendste museum in Maastricht, maar de stad heeft meer musea te bieden, denk maar aan het Natuurhistorisch Museum Maastricht waar kinderen en volwassenen een plezierige en educatieve dag kunnen beleven.

Bonnefantenmuseum

Dit museum ligt aan de Maas in de wijk Céramique en is zoals eerder gezegd, een bekend museum in Maastricht. In het museum bestaat er een vaste collectie van oude en hedendaagse kunst van schilder- en beeldhouwwerken. Ook worden er met regelmaat andere tentoonstellingen georganiseerd.

Museum Spaans Gouvernement

Dit bijzondere museum is gevestigd in een middeleeuws kapittelhuis aan de zuidzijde van het Vrijthof. Het museum biedt stijlkamers die ingericht zijn naar de 17e en 18e eeuw. Alles wat zich in de kamers bevindt, zoals de meubels, de schilderijen, sculpturen en het zilver, is van het echtpaar Wagner-De Wit geweest. De tentoonstellingen die in dit museum plaatsvinden laten de elementen van de 19e en 20e eeuwse Maastrichtse schilderkunst zien.

Stoombierbrouwerij De Keyzer

Maastricht en bier, dat is iets waar u niet omheen kunt. Feit is zelfs dat aan het einde van de 19e eeuw de stad 31 stadsbrouwerijen en 488 cafés had. Het was in die tijd doodnormaal om minimaal één biertje per dag te drinken. Nu, anno 2010, is er maar één stadsbrouwerij te vinden, namelijk Stoombierbrouwerij De Keyzer. Deze brouwerij is gevestigd in de Wycher Grachtstraat. Als u hier een bezoek aan wilt brengen, dan kunt u zelf meemaken hoe het bierbrouwproces vroeger ging. Het leuke is dat bijna alle installaties en attributen uit de 19e eeuw bewaard zijn gebleven. Dit maakt de ambachtelijke ervaring toch nog iets completer.

Winkelen in Maastricht

De binnenstad van Maastricht is zo goed ingericht, dat het echt een goede gelegenheid is voor u om te winkelen. Er zijn bekende winkelketens, boetiekjes en natuurlijk het overdekte winkelcentrum Entre Deux dat in 2008 is uitgeroepen tot beste winkelcentrum van Europa.

Wyck

In dit vooral historische stadsdeel kunt u winkelen, en de omgeving bewonderen. Er zijn veel winkels die gespecialiseerd zijn in kunst, antiek, design en wonen. En in de Rechtstraat, de Wycker Brugstraat en Hoogbrugstraat zijn de meeste winkels te vinden in 17e en 18e eeuwse panden.

Entre Deux

Dit overdekte winkelcentrum is in 2008 uitgeroepen tot het beste winkelcentrum van Europa. Dit is een behoorlijke prestatie aangezien het winkelcentrum pas eind 2006 open is. Entre Deux ligt midden in Maastricht. De winkels zijn van bekende binnen- en buitenlandse mode- en deisgnwinkels. Daarnaast zijn er ook kleinere speciaalzaken. Wilt u wat eten en drinken na het winkelen? Ook daarvoor zit u goed in Entre Deux, er zijn hier namelijk meerdere horecagelegenheden te vinden.

Markten

Iedere week, op verschillende dagen, zijn er markten in Maastricht. Het fijne is dat het gebied rondom het marktplein autovrij is en er veel cafés en terrassen zijn, waar u kunt eten en drinken als u het winkelen eventjes zat bent. De markten worden bezocht door mensen uit België en Duitsland, die speciaal naar Maastricht komen voor de versheid en het uitgebreide aanbod van de producten. Uwvakantiegevoel wordt extra versterkt doordat de marktkooplieden allerlei talen spreken, waaronder Frans, Duits, Nederlands en (natuurlijk) dialect.

Restaurants in Maastricht

Aan het einde van een dagje Maastricht kunt u een borreltje doen en een hapje eten in een café of terras, wat u net het lekkerst vind. Er zijn veel restaurants waar u terecht kunt voor een heerlijk diner.
Deze restaurants zijn door het centrum van Maastricht te vinden. Als u echt op zoek bent naar het vakantiegevoel, dan kunt u terecht op een terras van het Vrijthof, waar de terrassen gekleurde  parasols hebben voor een vrolijke bedoening. Zoekt u iets intiemer? Kijk dan eens in de wat kleinere straatjes van Maastricht, daar vindt u vast wat u zoekt. Neem nou bijvoorbeeld Restaurant Kiwi, hier komt iedereen aan zijn trekken. Het restaurant serveert van alles, neem maar eens een kijkje op de menukaart: u zult versteld staan.
Restaurant Bokes, te vinden in de Platielstraat, is een echte aanrader vanwege de combinatie van eten en kunst. Achterin het restaurant bevindt zich een open keuken, er worden traditionele Limburgse gerechten en zelfbedachte maaltijden geserveerd, en het interieur wisselt regelmatig. Kunstenaars uit de omgeving krijgen de kans om hier te laten zien wat ze in huis hebben. Ook zijn er regelmatig wijnproeverijen.

Uitgaan in Maastricht

In de avond is er veel te beleven in deze prachtige stad.

Café en discotheek

Er is een ruim aanbod van cafés en discotheken in Maastricht. Van Bommel en de Twee Heeren zijn gevestigd in de Platielstraat. Rond de Markt en het Onze-Lieve-Vrouweplein zijn ook genoeg cafés en terrasjes te vinden. Wilt u graag dansen? Dan zit u goed bij Kadans, waar het motto dining, drinking and dancing is.

Theater

Het Huis van Bourgondië biedt plek voor jonge theatermakers om zich te ontwikkelen. Deze theatermakers verbeelden op verschillende manieren thema’s uit de actualiteit in hun voorstellingen. Het Huis is bevindt zich op vijf minuten loopafstand van de Markt en het Vrijthof. U kunt naar het veelzijdige Theater aan het Vrijthof voor cabaret, musical, toneel, concerten, opera en dansvoorstellingen.

Bioscoop

Mocht u een avondje naar de bioscoop willen, dan zijn er verschillende gelegenheden waar u naar toe kunt. Bioscoop Minerva, te vinden in stadsdeel Wyck, heeft zes zalen waar er vast een film wordt gedraaid die u leuk lijkt om te zien. Ook kunt u ervoor kiezen om naar Lumière Cinema in de Bogaardernstraat te gaan.